Importanta echipamentului corect pentru un electrician

Electricieni recomandati

Vezi toti electricienii din orasul tau

Echipamentul corect pentru un electrician se limiteaza rareori la o pereche de manusi de protectie. De la siguranta pana la impresia lasata clientului, echipamentul poate avea un rol important pentru un electrician.

Functiile echipamentului

Echipamentul de protectie special iti asigura siguranta atunci cand lucrezi cu instalatii aflate sub tensiune. De la manusi pana la ochelari speciali si costume care iti protejeaza intregul corp, echipamentul de protectie iti poate salva viata. Un echipament potrivit poate limita ranile produse in cazul unui accident. In cazul producerii unui incendiu, echipamentul dintr-un material neinflamabil te va proteja de flacari, in timp ce imbracamintea obisnuita din fibre naturale sau sintetice poate fi combustibil pentru foc.

Alegerea echipamentului corect

Cand alegi echipamentul corect, tine cont de doi factori: conductibilitatea electrica si conductibilitatea termica. Nu este suficient ca echipamentul sa-ti asigure un risc scazut de electrocutare. Protectia impotriva temperaturilor ridicate provocate de descarcari electrice este la fel de importanta. Daca lucrezi in exterior in temperaturi scazute, ai nevoie de manusi care sa iti asigure si incalzirea mainilor. Manusile calduroase previn amorteala degetelor si iti asigura dexteritatea in conditii dificile de lucru.

Incaltamintea potrivita

Atunci cand lucrezi cu o linie de inalta tensiune in curent continuu, incaltamintea joaca un rol important in protectia ta. Asigura-te ca porti o incaltaminte cu izolare buna, cu talpi speciale antiderapante. Daca este necesar sa lucrezi intr-o zona umeda, sunt recomandate cizmele de cauciuc.

Parul si accesoriile

Daca ai parul lung, asigura-te ca este prins in mod corespunzator pentru a nu te impiedica sa observi fiecare detaliu si sa iei decizia corecta la momentul potrivit. Accesoriile metalice nu sunt recomandate pentru un electrician in timpul serviciului. Aurul si argintul sunt metale cu proprietati conductoare ridicate si iti pot pune viata in pericol in cazul electrocutarii. Renunta la inele, cercei, bratari si lanturi metalice cand lucrezi, pentru siguranta ta.

Siguranta falsa asigurata de echipament

Cand porti echipamentul corect, nu trebuie sa uiti insa de regulile de siguranta. Sentimentul de siguranta falsa te poate face sa iei decizii riscante atunci cand lucrezi cu instalatii electrice de mare tensiune. Foloseste echipamentul corect pentru protectia ta, dar nu uita ca reflexele rapide sunt o masura de protectie necesara pentru orice electrician. Respecta regulile de protectia muncii chiar daca porti un echipament special de ultima generatie. Acesta este doar un element de protectie si nu poate suplini neatentia.

Impresia lasata clientului

Un electrician imbracat corect va lasa clientului o impresie mai buna. Purtand echipamentul special de protectie, atunci cand acest lucru este necesar, dai dovada de profesionalism. Acest detaliu nu va fi uitat de clientul tau data viitoare cand are nevoie de ajutorul unui electrician. Odata ce ai creat o impresie buna, clientul te va recomanda apropiatilor, lucru benefic pentru cariera ta.

Autor: Liviu Petrescu

Toate sfaturile