Scule indispensabile in trusa unui electrician

Electricieni recomandati

Vezi toti electricienii din orasul tau

Ca sa porti onorabil titlul de electrician profesionist, trusa ta de scule trebuie sa contina uneltele indispensabile pentru lucrarile cu circuitele electrice.

Importanta trusei de scule

Chiar daca poate fi dificil pentru un electrician incepator sa investeasca mult intr-o trusa de scule, unele unelte sunt pur si simplu indispensabile. Calitatea acestora joaca un rol important, iar o scula bine izolata te poate ajuta sa eviti accidente neplacute.

Centura pentru scule

Centura pentru scule este o optiune buna pentru un electrician care vrea sa aiba totul la indemana. O centura prea incarcata poate deveni insa o povara pentru coloana, iar bretelele pot distribui mai bine greutatea acesteia. Evita centurile care au prea multe buzunare. Daca o incarci prea mult, centura poate deveni un obstacol in munca ta.

Surubelnite

In trusa de scule, nu este recomandat sa fie mai putin de sase surubelnite: trei in cruce de marimi diferite si trei drepte de marimi diferite. In absenta acestora, poti descoperi ca nu ai acces la instalatia electrica. Alege surubelnitele speciale pentru electricieni, care au fost testate la tensiuni mari si care au capul magnetic, ce iti poate usura munca in spatiile stramte.


Creionul de tensiune si becul de control

Chiar daca poate fi folosit doar pentru masurarea fazei, nu si a nulului, creionul de tensiune este o unealta importanta in trusa ta de scule. Verifica de fiecare data cu creionul partile neizolate ale instalatiei electrice inainte de a incepe lucrul. Si becul de control te poate ajuta sa verifici integritatea circuitului, dar aceasta unealta a fost abandonata in ultimii ani in favoarea sondelor de control sau a multimetrelor digitale.

Clesti

Clestii sunt printre cele mai importante scule pentru un electrician. O trusa completa contine: cleste patent universal, cleste cu varf ascutit, cleste cu varf curbat, cleste tvick pentru taiat si sectionat, dar si un cleste de deblancat cabluri si un cleste de serizat.

Diverse accesorii

Cutitul de dezizolat cu lama reglabila este o unealta foarte utila, la fel ca si cutter-ul. Banda izolatoare nu trebuie sa lipseasca din trusa ta de scule, la fel ca si clemele pipa, pinii terminali si papucii de dimensiuni diferite. Tubul termocontractabil te poate ajuta sa izolezi usor un conductor cu probleme: aseaza-l pe zona cu probleme si incalzeste-l pentru o izolare buna. Alte scule utile in orice trusa de electrician sunt cheia reglabila si ciocanul.

Calitatea sculelor de electrician

Calitatea sculelor este importanta mai ales pentru siguranta ta. Uneori sigurantele automate pot avea contactele lipite, astfel incat instalatia electrica ramane sub tensiune chiar dupa ce pare a fost inchisa. Asemenea incidente sunt rare, insa sculele de calitate iti pot salva viata itnr-o situatie extrema. Asigura-te ca surubelnitele si clestii au fost testati la 1000 V. Acest lucru este de obicei evident prin marcajul special de pe ambalaj. Echipeaza-te corect cu trusa de scule potrivita pentru specialitatea ta si vei fi un electrician apreciat.

Autor: Liviu Petrescu

Toate sfaturile